Inhaalslag

  • 1 min.
  • Voorwoord
Portretfoto (kleur) Karin van den Hurk
Karin van den Hurk

Fysieke ontmoetingen, vergaderingen, borrels, etentjes en feestjes. Nu we het online scherm mogen verlaten is de inhaalslag begonnen. Het bruist van de energie. Zo ook deze goed gevulde nieuwe Laboratoriumgeneeskunde met aandacht voor prijswinnaars, best practices, innovatie, wetenschap, profileren en meer!

Helaas kon ik zelf niet aanwezig zijn, maar de live inhaalslag betrof natuurlijk ook het NVKC-voorjaarscongres. Er gaan veel mooie verhalen rond: gezellig, veelzijdig, leerzaam en waardevol om erbij te zijn. Een deel van het feestelijke tintje komt terug in deze Laboratoriumgeneeskunde, zoals in de column van Nannette Brouwers, het nieuwste NVKC-bestuurslid. De winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs, Hans Jacobs, vertelt over de ontwikkeling van een zeer gevoelige bloedtest voor het monitoren van patiënten met multipel myeloom. Prachtige innovatie en een enorme stap vooruit! Alma Mingels behoort tot de top van de wereld wat betreft kennis over troponine, zij mocht de Jonge Onderzoeker-prijs in ontvangst nemen. Ook kunt u lezen over nieuwe afkapwaardes voor groeihormoonstimulatietesten en hoe Dieuwertje Blok en Ozair Abawi ervoor zorgen dat deze kennis naar de klinische praktijk wordt gebracht.

Verder in dit nummer interessante best practices met betrekking tot het terugbrengen van het risico op missen van diagnostische uitslagen en voor het meten van het effect van veranderingen op de werksfeer. De resultaten in het artikel over Diagnostisch Toets Overleg leveren u mogelijk verdere inspiratie bij het voorbereiden of geven van een DTO. Doe er uw voordeel mee! Benieuwd naar de vernieuwde profileringsfase? Lise Schoonen vertelt hoe zij hieraan invulling heeft gegeven met ‘data’ als overkoepelend thema voor diverse projecten.

Ten slotte, een artikel over de waarde van een manuele differentiatie van het bloedbeeld bij intensive carepatiënten en een ‘Diagnose uit het laboratorium’ waarin het effect van in vitro-hemolyse op de natriumuitslag naar voren komt.

Fijne zomer allemaal en veel plezier met inhalen.