Het is de tweede week van het nieuwe jaar en wellicht komen nu de eerste barstjes in de goede voornemens. Had je goede voornemens voor thuis (meer sporten, gezonder eten, minder Facebook, Insta en Twitter, meer met vrienden…) of juist voor op het werk (eindelijk die verificatierapporten afmaken, dat moeilijke gesprek met die collega, wel die samenwerking starten, meer regie op je organisatie of een beter gesprek met de raad van bestuur). En langzaam, haast zonder dat je het doorhebt, bewegen we richting blauwe maandag (Blue Monday). Niet net als Black Friday een nieuw commerciële bezigheid, maar juist een psychologisch fenomeen die de derde maandag dag in het jaar beschrijft als de meest deprimerende dag van het jaar. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt, de vakanties ver weg lijken, de dagen donker zijn en de werkweek altijd op maandag begint… Voor de analytici onder ons; de bedenker van Blue Monday, psycholoog Cliff Arnall, heeft er ook een wetenschappelijk verantwoorde formule voor ontwikkeld. De felle discussies rondom de formule van Arnall bevestigden de overtuiging die ik zelf al jaren aanhang: ‘Doe niet aan goede voornemens op de scheiding van het jaar.’ Als er een goed voornemen is, doe deze dan direct. Doe niet wat je altijd deed, stap over grenzen heen, maak andere en nieuwe keuzes.
De opkomst bij onze najaarsbijeenkomst bevestigde mij dat wij een beroepsgroep hebben die anders kan denken en nieuwe keuzes kan maken. Velen van ons zaten op het puntje van hun stoel toen de discussies over zelftesten en zelfdiagnostiek losbarstten na een prachtige voordracht van Lester du Perron. Kijken we naar de ontwikkelingen vanaf de zijlijn of stappen we in de regie op dit vlak? Marinke Bronkhorst liet op sublieme wijze zien hoe wij als beroepsgroep een centrale regierol kunnen pakken die veel verder gaat dan verificaties van apparatuur alleen. En Vibeke Bruinenberg liet ons het – voor sommigen – onthutsende beeld zien dat anderen op onze regieplek (kunnen gaan) staan. Maar bovenal benadrukte collega Du Perron dat we deze nieuwe stappen samen moeten doen; zoek de verbinding met huisartsen, medisch specialisten, aanbieders en gebruikers.
Ook hebben we binnen de NVKC gedurende 2022 goede voornemens omgezet naar nieuwe beelden, een frisse start of mooie eindproducten. Om met deze laatste te beginnen zal binnenkort onze nieuwe NVKC-website live gaan. Een zeer indrukwekkende en tijdsintensieve prestatie van enkele van onze collega’s. De nieuwe website brengt ons vak weer naar het jaar 2023 en zal ons veel comfort en collega-artsen, patiënten en andere professionals een mooi inkijkje in ‘onze diagnostiek’ geven. Uiteraard brengt het ook voor ons nieuwe werkwijzen met zich mee. De vertrouwde postboeken en digikantoren laten we achter ons, maar dat zijn dan ook systemen die niet meer passend zijn bij een beroepsgroep die een kennisintensieve tak heeft op IT, Artificial Intelligence en clinical decision support.