Vernieuwing

  • 1 min.
  • Woord vooraf
Portretfoto (kleur) Karin van den Hurk

Nieuw jaar, nieuwe kansen! We zijn inmiddels in 2023 beland. Dat betekent ook dat Laboratoriumgeneeskunde alweer vijf jaar in deze vernieuwde vorm bestaat. We zijn erg benieuwd wat u van het magazine vindt en zullen daarom binnenkort een lezersenquête uitsturen. Schroom vooral niet om aan te geven wat u als hoofdredacteur anders zou doen. Ik ben benieuwd!
Het nieuwste NVKC-bestuurslid Lianne Boesten schrijft dit keer de bestuurscolumn. Er is genoeg nieuws onder zon voor de NVKC in 2023, nieuwe website, nieuwe verenigingsmanager, nieuwe commissies… Verder leest u in dit nummer hoe het Amsterdam UMC recent de beenmergdiagnostiek vernieuwde door ingebruikname van digitale microscopie. Minder administratielast, meer tijd voor inhoudelijke beoordeling, delen van digitale beelden voor (multidisciplinair) overleg en een snellere doorlooptijd. De vraag is dan ook: wie volgt? Ook de ontwikkeling van de hielprikscreening staat niet stil. Een mooi overzicht daarvan geven Anita Boelen en Monique Albersen. Landelijke implementatie van adrenoleukodystrofie (ALD) aan de screening volgt mogelijk snel.
Doen of laten? Doelmatige laboratoriumdiagnostiek juichen we natuurlijk allemaal toe. Daniëlle Kroon, Roos Boerman en Madeleen De Geus-Bosma vertellen over de ontwikkelingen van het RODEO-project en het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). Verder een bijzonder inkijkje via Jeroen Roosendaal, forensisch toxicoloog bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), in de ontwikkelingen in het post-mortem onderzoek.
In deze editie van Laboratoriumgeneeskunde komen natuurlijk onze vaste categorieën aan bod; een interview met een jonge klare, ditmaal Isidor Minović, over de afgeronde profileringsfase, en een Diagnose uit het Lab, met deze keer een casus rondom een onverwacht hoog vitamine B12-gehalte. We hebben ook een nieuwe rubriek toegevoegd: Profielschets. Deze rubriek heeft tot doel om de diversiteit van het vak klinisch chemicus te laten zien. We willen graag weten hoe het is om te werken waar je werkt. Annette Kooijman bijt de spits af, zij koos heel bewust voor de huisartsengeneeskunde.
Ten slotte is ook onze redactie aan nieuwe aanwas toe. Houdt u de actualiteiten binnen de geneeskunde nauwlettend in de gaten en wilt u meedenken over de inhoud van dit magazine? We horen het graag! 

Karin van den Hurk, hoofdredacteur Laboratoriumgeneeskunde