'We hebben alle expertise onder één dak, dat is onze kracht’

  • 5 min.
  • Duiding

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is hét expertisecentrum in Nederland voor post-mortem onderzoek bij misdrijven. Welke toxicologische en biochemische testen worden daarbij gebruikt, op welke lichaamsvloeistoffen worden die uitgevoerd en welke informatie levert dat op? Jeroen Roosendaal, forensisch toxicoloog bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), geeft uitleg. 

Foto (kleur) Jeroen Roosendaal
Beeld: NFI

Drie jaar geleden werd Rahiied A., leerling-verpleegkundige, veroordeeld voor elf insulinemoorden op ouderen in verschillende verzorgingshuizen. A. had bij de ouderen insuline ingespoten, waardoor ze een hypoglykemie kregen en overleden. Het scheelde weinig of niemand had onderkend dat er sprake was van moord, want uitwendig was er aan de ouderen niets te zien.

Er waren geen aanwijzingen voor een misdrijf, vertelt Jeroen Roosendaal. De toxicologen van het NFI konden echter met biochemisch onderzoek, waaronder onderzoek op huidbiopten en glasvocht, sporen aantonen van toegediend insuline. Ook bij ouderen die geen diabetes hadden, en geen toegediend insuline in hun lichaam zouden moeten hebben.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?