‘Pas als je duiding geeft aan de getallen, voeg je waarde toe’

  • 6 min.
  • Duiding

Steeds meer huisartsen delen via hun online patiëntenportaal de laboratoriumuitslagen met hun patiënten. Die worden hierdoor beter geïnformeerd, is de veronderstelling. Maar kunnen patiënten deze data wel interpreteren als ze er geen verdere uitleg bij krijgen? Saltro is tot nu toe het enige diagnostische centrum in Nederland dat duiding geeft aan de getallen. ‘We willen de patiënt empoweren.’

De uitslag van het TSH is verhoogd. Dit kan wijzen op een te langzaam werkende schildklier. Wij hebben de uitslag ook aan uw huisarts gestuurd. Wij raden u aan binnenkort met uw huisarts contact op te nemen.
Meneer Willemse heeft zojuist ingelogd in het uitslagenportaal, onderdeel van het patiëntenportaal van zijn huisarts. Vorige week is hij geprikt op TSH, vrij T4 en vitamine D, en hij wil graag weten wat de bloeduitslagen zijn. Als hij de uitslagen leest, weet hij dat hij zich geen ernstige zorgen hoeft te maken. De waarden zijn met stoplichtkleuren gemarkeerd: vrij T4 met een groene stip, vitamine D en TSH elk met een oranje stip. De waarde van vrij T4 is dus niet afwijkend, de TSHen vitamine D-waarden verdienen extra aandacht. Een rode stip ontbreekt, ernstig afwijkende bloedwaarden zijn er niet (zie Figuur 1).

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?