PitStop-onderwijs, een innovatieve manier om laboratorium­medewerkers praktisch te trainen

  • 5 min.
  • Opleiding

Binnen Result Laboratorium C.V. is er een nieuwe vorm van praktisch onderwijs geïntroduceerd. Het PitStop-onderwijs is een kort leermoment dat op de werkvloer plaatsvindt. Dit praktische onderwijs wordt gekenmerkt door een laagdrempelig en interactief karakter, en gaat over een actueel leerthema dat vanuit de werkvloer wordt geïnitieerd. De uitvoering van het PitStop-onderwijs is eenvoudig en wordt centraal gecoördineerd door de Bedrijfsopleidingscommissie (BOC). Het PitStop-onderwijs wordt door de medewerkers van het Result Laboratorium als leerzaam, relevant en prettig ervaren.

Belangrijke kenmerken van leren zijn: multifunctionele samenwerking, creativiteit, en tolerantie voor fouten (1). Als pilot hebben wij binnen ons laboratorium het PitStop-onderwijs geïntroduceerd en uitgevoerd. De uitkomsten hiervan zijn kwalitatief geëvalueerd.

Het medisch laboratorium is volgens de ISO15189-norm genoodzaakt dynamisch te blijven. Van belang is dat de laboratoriummedewerkers de ontwikkelingen signaleren, zich eigen maken en getraind worden om deze te kunnen implementeren in de praktijk. Het toepassen van deze kennis is van belang in het stapsgewijs verbeteren en vernieuwen van processen die bijdragen aan het leveren van topkwaliteit binnen de diagnostische zorg van de patiënt. Kortom, het medisch laboratorium moet alle personeelsleden voorzien van een doeltreffend onderwijsprogramma (ISO15189; 5.1.5).&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?