Na 6 jaar neem ik afscheid van het bestuur van de NVKC. Een mooi moment om terug te kijken welke ontwikkelingen de vereniging heeft doorgemaakt in deze periode.
Nieuwsgierig? Lees de volledige column.
'Met het parallellen zoeken, werd ook een betere verankering met FMS beoogd'
Column
TERUGBLIK EN WEER VERDER
Afscheid nemen bestaat niet
Na 6 jaar neem ik afscheid van het bestuur van de NVKC. Een mooi moment om terug te kijken welke ontwikkelingen de vereniging heeft doorgemaakt in deze periode.
Nieuwsgierig? Lees de volledige column.
'Met het parallellen zoeken, werd ook een betere verankering met FMS beoogd'
Over dit artikel
Auteur
Karin Nabbe
Over de auteur
Karin Nabbe, laboratoriumspecialist klinische chemie, Diagnostiek voor U.
Laboratoriumgeneeskunde
november 2019, jaargang 2
Nummer 5 , pp. 10-11
tekst: Karin Nabbe
Column
TERUGBLIK EN WEER VERDER
Afscheid nemen bestaat niet
Na 6 jaar neem ik afscheid van het bestuur van de NVKC. Een mooi moment om terug te kijken welke ontwikkelingen de vereniging heeft doorgemaakt in deze periode.
Begin 2013 werd ik gebeld door Claudia Pronk, destijds voorzitter van de vereniging. Of ik geïnteresseerd was in een plek in het bestuur. Enigszins verbaasd, ik was net 2,5 jaar laboratoriumspecialist klinische chemie, vroeg ik hoe ze bij mij terecht waren gekomen. Tijdens mijn opleiding had ik drie jaar zitting gehad in de KCio cie (AIOS bestuur) als secretaris en als voorzitter. En in die tijd heb ik gezegd dat als je iets wil veranderen, je aan het stuur moet gaan zitten. Aan deze opmerking werd ik nu “gehouden”.
Vereerd en na overleg met mijn collega Etienne Michielsen zei ik dat ik graag zitting nam in het bestuur. Mijn plek werd penningmeester en samen met Gabrielle Ponjee (secretaris) en Claudia vormden we het dagelijks bestuur. Een unicum, want naast het feit dat Claudia onze eerste vrouwelijke voorzitter was, bestond het voltallige dagelijks bestuur voor het eerst uit louter dames.
De buitenwereld
In 2013 bleek dat VWS al ver was met ideeën rondom een nieuwe bekostiging van eerstelijnsdiagnostiek. Gebaseerd op het KPMG-rapport lag er een brief van minister Schippers met de vraag aan NZA om een advies te geven over de bekostiging van eerstelijnsdiagnostiek. In het traject dat hieraan vooraf was gegaan, was geen wetenschappelijke vereniging (WV) betrokken geweest. Dit dossier was aanleiding om samen met de NVMM het gesprek aan te gaan met VWS. De beleidsdag in het najaar van 2013 was met de beleidsmaker van VWS, Nicole Schellens. Dit waren de belangrijke stappen in het traject van de NVKC om de buitenwereld mee te nemen in de wereld van diagnostiek met duiding en consultatie. En in de jaren daarop zijn we gesprekspartner geworden voor o.a. VWS en zorgverzekeraars, hoewel deze laatsten ons blijven verrassen. Deze prominentere rol hebben we ook verkregen door aansluiting bij de Federatie Medisch Specialisten (FMS), waarvan de totstandkoming in eenzelfde periode 2012/2013 werd gestart. De FMS zou de landelijke vertegenwoordiging moeten gaan worden voor medisch specialisten in Nederland en met deze oprichting (beoogd in januari 2015) zou de Orde van Medisch Specialisten (OMS) worden opgeheven. De NVKC, NVKF en de NVZA zijn WV’en van niet-artsen die direct in dit traject betrokken werden. In 2013 was het Bestuurlijk Overleg Orgaan het gremium waarin de WV’en de voorbereidingen troffen om te komen tot de FMS. In 2014 is er in het transitiejaar vanuit het bestuur van de NVKC veel tijd en energie gestoken in meedenken over de governance-structuur van de FMS. Een leerzame periode die ook resulteerde in een uitgebreid netwerk tussen de diverse WV’en. Ook hoe onze eigen leden aan te haken en enthousiast te krijgen om lid te zijn van een landelijke vertegenwoordiging van medisch specialisten waarvoor extra geld moest worden betaald, was een uitdaging waar ik als penningmeester me over kon buigen.
Ondertussen intern
Na de oprichting van FMS in 2015 zijn wij ons als bestuur ook gaan buigen over de structuur van de vereniging. En met name het aangehaakt raken van al onze leden en de rol van structuur was hierbij een belangrijk uitgangspunt. Na een rondgang bij leden door drie ervaren collegae, werd het plan voorgelegd om een externe kwartiermaker aan te nemen die dit project ging uitvoeren en voor een deel zou implementeren. In 2016 werd het plan gepresenteerd van de clusterstructuur, welke gelijkenissen vertoonde met de Raden van FMS. Met het parallellen zoeken, werd ook een betere verankering met FMS beoogd.
Invloed
De verankering in FMS resulteerde ook in het opnieuw leven inblazen van het BIG-dossier. Lobbyist en beleidsmaker van FMS maakten het mogelijk om wederom het gesprek te voeren met VWS. Hierbij is ook de insteek gekozen van zorg die niet kan worden uitgevoerd zonder de laboratoriumspecialist klinische chemie en het recht van patiënten op kwaliteit en ook herleidbaarheid. Na een lang traject is het dossier opgepakt door Zorginstituut Nederland en zijn we as we speak in afwachting van het advies van hen aan het ministerie.
Visie
In navolging van de Visie 2025 van FMS, heeft de NVKC als eerste de handschoen opgepakt om voor de NVKC de ontwikkeling tot Visie 2025 neer te zetten. Deze is fabuleus weergegeven in het filmpje dat werd gepresenteerd in 2018. Een nieuwe visie, weergegeven op een dynamische wijze (lof voor Cindy Wolf en Marc Elisen, kartrekkers van dit verhaal). En wie heeft nu niet deze visie op zijn magneetbord of koelkast hangen?
En wat ik zeker ook als hoogtepunt ervaar, is de oprichting van het blad Laboratoriumgeneeskunde! Eigentijds, online, met wetenschap en actualiteiten. Het vormgeven van dit tijdschrift was ontzettend leuk en leerzaam. Gestart als hoofdredacteur en nu in de redactie om te brainstormen over onderwerpen. Dit om ons vak in de gehele breedte het podium te geven dat het verdient.
Nu is het einde van mijn tweede termijn als bestuurslid daar. Goed om ook weer ruimte te maken voor een nieuwe collega in het bestuur en ook aan mezelf in mijn werkzaamheden. Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd als bestuurder. En hoewel ik daarmee stop, zal ik wel actief blijven als redactielid voor dit blad!
Log in
Om dit onderdeel te kunnen bekijken/downloaden moet u lid zijn.