INCIDENTEN IN DE ZORG

Bloedafname voor bloedgroepbepaling niet altijd correct

  • 5 min.
  • Kwaliteit

Een cruciaal onderdeel van de bloedtransfusieketen is het definitief vaststellen van een bloedgroep. De procedure voor de onafhankelijke bloedafname die daarvoor moet plaatsvinden, wordt verschillend geïnterpreteerd en uitgevoerd. Een veiligheidsanalyse in het LUMC heeft laten zien hoe dat in de dagelijkse praktijk kan leiden tot mogelijke monsterverwisseling. De analyse won afgelopen september de aanmoedigingsprijs voor het beste onderzoek tijdens het symposium ‘Incidenten in de zorg: leggen we de vinger op de zere plek?’ in het Amsterdam UMC. Arjan Albersen, laboratoriumspecialist klinische chemie, en Angelique Logeman, als thoraxanesthesioloog betrokken bij veel bloedtransfusies, vertellen over het onderzoek.

Een incident in het LUMC met een foute bloedgroepbepaling voorafgaand aan een bloedtransfusie was in 2018 aanleiding voor de analyse. Maar verwisseling van bloedmonsters komt veel vaker voor, vertelt Albersen. ‘Bijna wekelijks zijn er op het laboratorium buisjes bloed met een verkeerde naam op het etiket. Incidenten met verkeerde bloedgroepen komen jaarlijks een aantal keer voor in Nederland en zijn potentieel dodelijk.’
Het LUMC is daarom gestart met een werkgroep, die in eerste instantie is nagegaan wat de lacunes en kritische punten zijn in de bloedtransfusieketen. ‘Die analyse is nu klaar en onze adviezen gaan op korte termijn naar het hoofd Medische zaken’, laat Albersen weten.

Inzicht in dagelijks werk

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?