DE SCHILDER, ZIJN ZIEKTE EN DE DIAGNOSTIEK

Willem de Kooning, een jongen uit Rotterdam die het in Amerika maakte

  • 5 min.
  • Media & Cultuur

Willem de Kooning werd geboren in Rotterdam-Noord, waar zijn ouders een café uitbaatten. Hij had geen gelukkige jeugd en kon slecht overweg met zijn stiefvader. Omdat hij goed kon tekenen mocht hij als 12-jarige jongste bediende werken bij een firma in binnenhuisarchitectuur. Willem had talent en kon op kosten van de baas naar de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Na een paar jaar werken en studeren besloot hij om zijn geluk in Amerika te beproeven. In 1926 vertrok hij, zonder geld en kennis van het Engels, als versteking aan boord van een schip. Dertig jaar later was hij de gevierde grootmeester van het abstract expressionisme.

Het leven als huisschilder

Willem leefde in New York. Een groot aantal jaren was hij huisschilder om aan de kost te komen. Het omgaan en maken van goede verf had hij tijdens zijn opleiding geleerd. Hij had het een tijdje in praktijk gebracht als etaleur bij het bekende woonwarenhuis Metz in Amsterdam. In zijn atelier bleef hij dan ook al die jaren de witte overall van de huisschilder dragen.
Hij was naar de VS gegaan om furore te maken als kunstschilder, dat lukte echter maar matig. De crisisjaren waren aangebroken en de tweede wereldoorlog vervolgde. Samen met zijn vrouw Elaine Field ploeterde hij door. Elaine was ook kunstschilder en werd in de zestiger jaren beroemd om haar portretten van de jonge president John Kennedy met zijn glamourous first lady Jacky.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?