Henri Matisse, twee ziekten met twee inspirerende hoogtepunten

  • 6 min.
  • Media & Cultuur

Henri Matisse werd geboren op oudjaarsavond van het jaar 1869 in Le Cateau-Cambrési, een plaatsje in het noorden van Frankrijk, in de buurt van Lille. Henri was een Noordeling en had niet de bravoure van een Zuiderling. Hij was de kunstprofessor, altijd in pak met stropdas, die rustig zijn werk deed. Toch was het een gevoelige man, die vaak twijfelde aan zijn kunnen. Er waren altijd sterke vrouwen in zijn omgeving, die hem als manager bijstonden (1).

Blindedarmontsteking bij een jonge man

Henri was juridisch medewerker op een advocatenkantoor, toen hij in 1890 op twintigjarige leeftijd een blindedarmontsteking kreeg. Hij belandde met complicaties in het ziekenhuis en een kwakkelende periode van 1,5 jaar brak aan. Hij kon niet zoveel. Om de tijd te doden, kreeg hij van zijn moeder een verfdoos. Er werd een passie aangeboord.
Henri liet zijn saaie juridische werkomgeving in de steek en vertrok naar Parijs om als schilder verder te studeren. Het begin viel niet mee, want Henri had niet het grote talent als zijn tegenpool en vriend Pablo Picasso. Het was zeker 10 jaar ploeteren. Pas rond de eeuwwisseling had hij zijn draai gevonden in het expressionisme.

Belle Epoque en Les Fauves

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?