‘Vrijwel alle grote ziekten laten afwijkingen in de eiwitglycosylering zien’

  • 6 min.
  • Duiding

Eiwitglycosylering is voor velen nog steeds een onontgonnen gebied. Maar dat verandert snel, stelt prof. dr. Dirk Lefeber, sinds 1 juli 2018 hoogleraar Glycosyleringsziekten in de Neurologie aan het RadboudUMC. Lefeber doet onderzoek naar eiwitglycosylering bij diverse erfelijke ziekten. Hij is ervan overtuigd dat eiwitglycosylering een goede biomarker is voor het opsporen van ziekteprocessen.

Dirk Lefeber weet het, eiwitglycosylering is voor velen nog een onontgonnen gebied. ‘We weten al veel over DNA en eiwitten, en hoe die ons menselijk systeem regelen. De meeste wetenschappers, dokters en klinisch chemici beseffen echter nog nauwelijks dat veel van onze menselijke eiwitten geglycosyleerd worden. Dat houdt in dat ze worden behangen met verschillende soorten suikerketens. Die zijn op hun beurt opgebouwd uit diverse suikerbouwstenen.’

Natuurlijk weten we allemaal wat lichaamssuikers zijn, zoals glucose of fructose. ‘We maken daar energie van. Zonder die suikers kunnen we onze spieren niet gebruiken. Maar wat eiwitglycosylering is, dat weten we minder goed. De klassieke geneeskunde denkt vanuit genen en eiwitten. Zo’n eiwit heeft een functie. Als het die niet kan uitoefenen, bijvoorbeeld vanwege een genetische fout, dan leidt dat tot ziekte. Bij glycosylering werkt het concept anders

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?