UITWISSELING VAN LABORATORIUMUITSLAGEN

Een labcode is een bouwsteen, geen huis

  • 5 min.
  • Kwaliteit

Laboratoriumuitslagen delen met de oorspronkelijke aanvrager verloopt veelal volgens een vaste en bekende (digitale) route. Het uitwisselen van uitslagen met meer zorgprofessionals en patiënten, op een eenduidige juiste en interpreteerbare manier vereist meer aandacht. Daar ligt nog een flinke uitdaging, weten klinisch chemici en AICT (Automatisering, Informatisering & Communicatietechnologie)-commissieleden Judith Gillis en Jurgen Kooren.

In mei 2020 is de eerste versie van de Nederlandse Labcodeset gepubliceerd. Deze Nederlandse Labcodeset heeft de randvoorwaarden creëert, maar het is niet genoeg om het eenduidig uitwisselen van data al te starten, benadrukt Jurgen Kooren: ‘De grootste misvatting van nu is dat alles al geregeld is.’ Judith Gillis vult hem aan: ‘De bouwstenen zijn weliswaar beschikbaar, maar dat is niet voldoende. Vraag is wie er nu de regie heeft -dan wel neemt- om er een mooi huis mee te maken.’
Gillis en Kooren hebben beiden tijdens hun opleiding op enigszins natuurlijke wijze kennis gemaakt met de ICT-kant van de klinische chemie. Zij hebben deze kennismaking omarmd en zetten zich heden in voor de automatiseringsvraagstukken waar de klinisch chemicus alsook de zorg in bredere zin mee te maken krijgt komende jaren.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?