Verwarring over nieuwe diagnostische classificaties

  • 4 min.
  • Richtlijnen

In 2022 verschenen er twee nieuwe classificaties voor de diagnostiek van hemato-oncologische maligniteiten. In grote lijnen komen deze met elkaar overeen, maar ze wijken soms ook van elkaar af. Klinisch chemici en pathologen weten daardoor niet goed welk van beide classificaties ze het beste kunnen volgen. Het wordt daarom tijd voor duidelijkheid, vinden dr. André Mulder, arts klinische chemie/klinisch chemicus, en dr. Arjan Diepstra, academisch hematopatholoog, beiden werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). 

Portretfoto's (kleur) André Mulder en Arjan Diepstra

Een juiste diagnosestelling van leukemie, (non-)hodgkin lymfoom of andere hemato-oncologische maligniteiten begint met een goede classificatie. Sinds begin deze eeuw bestaat de World Health Organization (WHO)-classificatie van hemato-oncologische maligniteiten om hematologen, klinisch chemici en pathologen bij deze diagnosestelling te helpen. Eind 2022 verscheen er een nieuwe versie van deze classificatie, een herziening van de vorige editie uit 2016.

Maar dat niet alleen. Want er verscheen ook een tweede, nieuwe classificatie, de International Consensus Classification (ICC), voor de diagnostiek van dezelfde groep maligne ziektebeelden. Voor hematologen, klinisch chemici en pathologen is dat een lastige situatie, vertelt André Mulder, hoofd van de sector Hematologie van de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het UMCG. ‘We weten niet goed welke van de twee classificaties we moeten aanhouden bij onze diagnoses. Bovendien kan het leiden tot twee verschillende

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?