In memoriam: Joop Seelen

  • 2 min.
  • Vereniging

Petrus Johannes (Joop) Seelen werd op 8 augustus 1937 in Eindhoven geboren. Na de middelbare school volgde hij een studie chemie in Utrecht. Zoals bij vele collegae werd hem de liefde voor de klinische chemie bijgebracht tijdens militaire dienstplicht. Hij bracht die grotendeels door in het laboratorium van het militair hospitaal. De opleiding tot laboratoriumspecialist klinische chemie volgde aan het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft.

Portretfoto (zwart-wit) Johannes Seelen

In december 1968 begon hij als laboratoriumspecialist klinische chemie in het toenmalige Johannes de Deo Ziekenhuis; nu het Westeinde, een groot opleidingsziekenhuis, in Den Haag. Hij werd al snel hoofd. Eerst werden de drie afzonderlijke laboratoria (interne geneeskunde, hematologie en algemeen) samengevoegd om samen met het isotopenlaboratorium het KCHL te vormen. Dit in een nieuw laboratorium in het nieuwgebouwde Westeinde ziekenhuis in 1980. Al in die tijd waren goede banden met de gynaecologie waar naamgenoot Seelen veel bijzonder laboratoriumonderzoek aanvroeg en internist Lips onderzoek startte bij families die later het MEN-syndroom bleken te hebben. Dit alles leidde tot een breed pakket bepalingen.

Goede contacten

In 1983 kreeg het laboratorium een opleidingsfunctie en werd een opleiding gestart. In die tijd beschikte het laboratorium al over een Laboratorium Informatiesysteem (Labzis). Joop was wezenlijk geïnteresseerd in de mogelijkheden van de ICT. Het werd toegepast bij de controle op referentiewaarden (Bhatthacharya) en uiteraard de koppeling van apparatuur. Het laboratorium was verder betrokken bij het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem volgens de CCKL-methodiek. Maar vooral was Joop betrokken bij het verzekeren van goede contacten met de medisch specialisten om het laboratorium een volwaardige plaats te geven ten dienste van de patiënten. Hij was actief in de medische staf onder meer in het stafbestuur, de budgetcommissie en de ethische commissie.

Betere dienstverlening

Binnen de NVKC was Joop actief in de visitatiecommissie en betrokken bij de toekomstplannen die rond 1990 voor de vereniging werden opgesteld. Binnen de Haagse regio waren actieve contacten met de collegae, resulterend in maandelijkse bijeenkomsten waar, naast het houden van voordrachten, een betere dienstverleningwerd besproken, zoals het afstemmen tussen de laboratoria van de uitkomsten van de meest aangevraagde bepalingen. Dit kwam zeker de huisartsen ten goede.

Hart voor onderwijs medisch analisten

Joop was duidelijk geïnteresseerd in het onderwijs van de medisch analisten. Hij gaf een tijd les aan een analistenschool, werd bestuurder bij de toenmalige Haagse Analisten School, en zorgde dat bij de opname ervan in grote hbo- en mbo-conglomeraten een fonds werd opgericht waaruit de daaropvolgende15 jaar prijzen uitgereikt werden voor de beste eindverslagen op laboratoriumgebied van zowel mbo- als hbo-scholen in de omgeving (Delft, Rotterdam en Leiden). 

Joop stopte in augustus 1999, net voor de fusie met het Antonius ziekenhuis in Leidschendam waarbij het MCH gevormd werd. Na zijn pensionering bleef hij actief in diverse besturen waaronder het organiseren van een jaarlijkse bijeenkomst van oud-stafleden van het Westeinde ziekenhuis.

Joop overleed 8 september 2019. Wij zullen hem herinneren als een warme persoonlijkheid die zeer betrokken was bij zijn vak. Binnen het laboratorium was hij waarlijk een goed huisvader voor zijn medewerkers. Zijn deur stond ook letterlijk altijd voor hen open. Hij droeg bij aan een wezenlijke erkenning van ons vak binnen het ziekenhuis en was daarbij een duidelijk voorbeeld van een medisch laboratoriumspecialist.