Op zoek naar één gemeenschappelijke standaard

  • 5 min.
  • Kwaliteit

Eind 2019 zijn alle vrouwen en mannen van 55 tot en met 75 jaar, de doelgroep, uitgenodigd voor de darmkankerscreening. De RIVM-programmacommissie die de screening monitort, zal dan ook een evaluatie voorbereiden. Hoe verloopt ondertussen de screeningsuitvoering in de laboratoria? En hoe is de internationale standaardisering van de screeningstest geregeld? Monique de Groot en Marieke Frasa, als laboratoriumspecialisten betrokken bij uitvoering en beleid van de darmkankerscreening, over successen én aandachtspunten bij de screening.

Twee- tot drieduizend monsters komen dagelijks het laboratorium binnen van het Elizabeth Twee Steden ziekenhuis (ETZ) in Tilburg, om geanalyseerd te worden voor de darmkankerscreening. ‘Ja, dat is veel werk’, zegt Monique de Groot, als laboratoriumspecialist verantwoordelijk voor het analyseproces. ‘Dagelijks krijgen we zo’n twintig tot dertig postzakken met monsters aangeleverd.
Die komen van PostNL in Nieuwegein, het centrale verzamelpunt voor de fecesmonsters. Vandaar worden ze verdeeld over de vier analyselaboratoria voor darmkankerscreening in Nederland, Zuyderland in Sittard, STAR-SHL in Rotterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel, en wij.’&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?