Maar liefst 27 jaar was hij actief voor Laboratoriumgeneeskunde en de voorlopers daarvan, Hans van Pelt draagt nu het stokje over. Zijn betrokkenheid was ongekend. Een vakantie belemmerde hem nooit om aanwezig te zijn bij een vergadering. Ook op afstand, vanaf een Frans of Italiaans terras, dacht hij kritisch mee over de inhoud van het (online) magazine. Daarnaast zette Hans zich jarenlang bevlogen in voor de rubriek Wetenschap. De redactie zal zijn inbreng missen. Mooi nieuws is dat we Lale Erdem-Eraslan en Monique Albersen hebben mogen verwelkomen in de redactie. Hans, bedankt!
In deze uitgave van Laboratoriumgeneeskunde treft u een gevarieerd aantal stukken en interviews. Nieuwe richtlijnen, moderne technologie tegen prikangst, gebruik van referentiewaarden bij transgenderzorg, voor en nadelen van het nieuwe opleiden en hoe het is om te werken in de academie. Als u nieuwsgierig geworden bent, leest u dan vooral even verder.
Collega Adrian Kruit en laboratoriumspecialist klinische genetica Claudia Ruivenkamp vertellen over de totstandkoming van de nieuwe NEN-EN-ISO 15189-norm. Het risicodenken wordt prominenter, het gaat er niet om hoe we iets doen, maar dat we het doel - veilige zorg voor de patiënt - bereiken. AIOS klinische chemie Evelien Boekhout-Berends en arts-epidemioloog Chantal Wiepjes leggen uit wat de biochemische effecten van gendertransitie zijn en hoe er met geslachtsspecifieke referentiewaarden moet worden omgegaan in de transgenderzorg. De verwarring die afgelopen jaar is ontstaan in de diagnostiek van hemato-oncologische maligniteiten wordt uitgelegd door klinisch chemicus André Mulder en hematopatholoog Arjan Diepstra. Er verschenen namelijk twee nieuwe classificaties voor deze maligniteiten; een update van de World Health Organization-classificatie en een nieuwe International Consensus Classification. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Deventer Ziekenhuis gebruiken moderne technologie als hulpmiddel tegen prikangst. Een zingende en dansende robot maakt een bezoek aan de prikpoli een stuk leuker, en een VR-bril neem je tijdens het prikken zelfs mee naar de camping.
Verder een artikel van Roger Schindhelm over een tuchtzaak waar de consequentie van onvoldoende regie op afwijkende bloedwaarden naar voren komt. In onze vaste rubrieken vindt u de bestuurscolumn van Ron Kusters en een evaluatie van het regionaal opleiden door onze AIOS. Anneke Muller Kobold vertelt in de profielschets enthousiast over de invulling van haar werk en waarom ze het UMCG sinds 1993 niet meer verlaten heeft. En vanzelfsprekend ontbreken ook de diagnose uit het laboratorium en tentamenvragen niet.
Veel leesplezier op deze lange zomeravonden!
Karin van den Hurk, hoofdredacteur Laboratoriumgeneeskunde