Slim toilet helpt ziekte te voorkomen

  • 5 min.
  • Spreker

Een slim toilet dat via sensoren je hartslag, bloeddrukveranderingen of vochtgehalte meet. Esther Kho, biomedical reseacher bij One Planet Research Center, een multidisciplinaire samenwerking tussen nanotechnologie innovatiecentrum Imec, Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en Radboudumc, vertelt erover tijdens het NVKC-congres. Hoe kan het Slimme Toilet bijdragen aan een betere gezondheid en preventie van ziekte van eindgebruikers? En welke rol kunnen klinisch chemici hierbij spelen?

Beeld (kleur) Slim toilet
Bathroom for Health richt zich vooral op ziekten die voorkomen kunnen worden.

Ze moeten wel voldoen aan de inclusiecriteria, maar klinisch chemici die komende zomer meelopen met de Vierdaagse van Nijmegen, kunnen meedoen aan een gebruikersonderzoek naar het Slimme Toilet (Smart Toilet), een onderzoeksproject van het Health & Nutrition programma van One Planet.

‘Binnen Health & Nutrition doen we onderzoek naar projecten op het gebied van gezondheid en voeding,’ legt programmamanager Annelies Goris uit. ‘Onze visie is om te werken aan primaire en secundaire preventie, ofwel het voorkomen of afname van progressie van (chronische) ziekten, door mensen thuis te helpen bij het monitoren van hun gezondheid. We doen dat op een laagdrempelige manier, zodat het mensen weinig inspanning hoeft te kosten. We combineren sensoren met slimme algoritmen en koppelen deze aan eetgedrag of leefstijl. Op deze manier verzamelen we data over hun gezondheid. Daar kan vervolgens gerichte feedback op gegeven worden.’

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?