Inleiding
Calprotectine is een eiwit dat in hoge concentratie aanwezig is in het cytoplasma van neutrofiele granulocyten en betrokken is bij ontstekingsregulatie. Bij patiënten met een actieve darmontsteking, bijvoorbeeld door een inflammatoire darmziekte (IBD, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) worden verhoogde calprotectine-concentraties gevonden in feces. Dit komt enerzijds door verhoogde permeabiliteit van het darmslijmvlies en anderzijds door migratie van granulocyten naar de locatie van ontsteking. Doordat calprotectine niet enzymatisch wordt afgebroken in de darm, is het een goede en stabiele marker voor lokale ontstekingsactiviteit (1). Fecaal calprotectine correleert goed met endoscopische en histologische ziekte-activiteit en wordt steeds meer gebruikt naast en/of ter vervanging van de invasieve en belastende endoscopie (2). Hoewel de concentratie van calprotectine in feces afhangt van vele factoren, zoals de locatie en uitgebreidheid van de ontsteking, maar ook de consistentie en verblijfsduur van de feces in het darmlumen, is een daling in calprotectine geassocieerd met vermindering van de darminflammatie; een stijging is voorspellend voor opvlamming van de ziekte-activiteit. Daarnaast kan dankzij de hoge negatief voorspellende waarde IBD worden uitgesloten bij patiënten met buikklachten en diarree wanneer een lage concentratie fecaal calprotectine wordt gemeten (1).
Recent zijn er naast laboratorium-immunoassays voor de kwantitatieve bepaling van calprotectine ook thuistesten op de markt gekomen, waarmee patiënten zelf thuis de calprotectine-concentratie in feces kunnen meten met behulp van een testkit en een smartphone-app (3-5). Met een thuistest kunnen patiënten zelf calprotectine in feces meten in een vertrouwde omgeving en wanneer het hen uitkomt. Dit betekent dat de calprotectine-uitslag snel beschikbaar is bij het optreden van klachten, zonder de feces bij een laboratorium te moeten brengen. Verder zijn er initiatieven in het land waarbij de fysieke contactmomenten met MDL-artsen sterk gereduceerd worden (bijvoorbeeld met de BeterDichtbij-app of mijnIBDcoach) en de regie over de ziekte meer bij de patiënt komt te liggen. Het gebruik van thuistesten kan hieraan bijdragen. Inmiddels zijn er ook internationale aanbevelingen om de toepassing van thuistesten te overwegen in de follow-up van IBD-patiënten, waarbij gesteld wordt dat er geen relevante analytische nadelen zijn, terwijl patiënten wel verschillende voordelen ervaren (2,6).
Uit onderzoek is gebleken dat de concordantie van de thuistesten ten opzichte van laboratoriumtesten tussen de 71-82 procent ligt (3,4). Deze concordanties zijn echter bepaald ten opzichte van de corresponderende ELISA-gebaseerde testen van dezelfde fabrikant. De achterliggende reden is dat de verschillende ELISA-testen niet volledig geharmoniseerd zijn, wat o.a. zichtbaar is in de grote intermethodevariatie in de SKML-rondzending. De meest gebruikte calprotectine ELISA-kits in Nederland zijn van Diasorin en Thermo Fisher, waarvan voor zover bekend geen corresponderende thuistesten beschikbaar zijn. In deze studie hebben we daarom onderzocht wat de analytische prestaties zijn van twee verschillende typen thuistesten en hun concordantie ten opzichte van deze twee meest gebruikte ELISA-testen in Nederland. Naast de analytische prestaties zijn ook gebruikersaspecten meegenomen in de evaluatie, omdat patiënten uiteindelijk zelf, zonder begeleiding, de thuistesten moeten kunnen uitvoeren. De twee thuistesten voor dit onderzoek zijn geselecteerd op basis van eerder verschenen onderzoeken (3,4,7) en rondvraag onder collega-klinisch chemici: de IBDoc van Bühlmann en de Preventis SmarTest Calprotectin Home (hierna SmarTest genoemd).
Methode
Meetmethode thuistest
Beide calprotectine-thuistesten zijn gebaseerd op immunochromatografie (laterale flowtest), waarbij het resultaat kwantitatief wordt afgelezen met een smartphone-app. De achtereenvolgende stappen zijn weergegeven in Figuur 1. De test start met het nemen van een fecesmonster door het samplestokje met groeven op verschillende plekken in de feces te steken. Het samplestokje wordt vervolgens in de buis met reagens geplaatst, waarbij overtollig feces achterblijft in de dop. Na schudden tot het fecesmonster in het reagens is gesuspendeerd – en bij de IBDoc 2-24 uur incuberen – worden enkele druppels reagens aangebracht op de testcassette. De calprotectine uit het monster reageert met goud-geconjugeerde anti-calprotectine-antilichamen. De calprotectine-antilichaamcomplexen migreren door het dragermateriaal en kleuren de testlijn rood. Niet-gebonden antilichamen geven een rode controlelijn. Na incubatie van 12-15 minuten wordt het testresultaat kwantitatief afgelezen m.b.v. de bijbehorende smartphone-app en camera. Hiertoe wordt in de app “gekalibreerd” door een foto te maken van een cameratestkaart met daarop bekende uitslagen geprint. De intensiteit van de testlijn(en) wordt zo vertaald naar een kwantitatieve uitslag. Het resultaat wordt direct getoond aan de gebruiker en voorzien van interpretatie.

Precisie
De analytische precisie van de thuistesten is bepaald door drie verschillende fecespools meerdere keren te meten (between-run precisie; uitvoer van zes thuistesten per level op 3-6 verschillende dagen). De fecespools zijn samengesteld uit restmateriaal van fecesporties met bekende calprotectine-concentraties, waarbij drie verschillende, klinisch relevante levels werden nagestreefd. De zes metingen per level resulteerden in een gemiddelde, standaarddeviatie (SD) en variatiecoëfficiënt (VC), welke vergeleken zijn met de prestatiekenmerken uit de bijsluiters opgegeven door de fabrikant. Voor beide thuistesten is een eigen set fecespools samengesteld (Figuur 2A).