Vaak betrap ik mezelf erop dat ik in een kantoor of gang het licht uitschakel als het onnodig brandt. Het is eveneens een gewoonte geworden om mijn computer volledig uit te zetten voordat ik naar huis ga, en ik streef er actief naar om papierloos te werken. Eenvoudige handelingen die automatisch worden, of dat al zijn geworden. Het draait allemaal om bewustzijn. Onlangs heb ik van ons Green Team geleerd dat een jaar lang twintig emails per dag versturen net zoveel CO2-uitstoot oplevert als 1.000 km rijden met de auto. Oef… toch ook maar wat minder heen-en-weer mailen.
Deze editie van Laboratoriumgeneeskunde is gewijd aan het thema duurzaamheid. Een relevant onderwerp in een tijd waarin de wereld wordt geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en milieubehoud. Onze laboratoria zijn cruciale schakels in de gezondheidszorg, maar ze hebben een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Het is belangrijk dat we nadenken over de impact van onze activiteiten voor de gezondheid van toekomstige generaties.
Het NVKC-najaarssymposium en dit themanummer bieden inspiratie over hoe we gezamenlijk een groenere koers kunnen varen. Met enthousiasme las ik de interviews met Inge Schepens, basisarts en lid van de stuurgroep van de Groene Zorg Alliantie, en Hannah Johnson, medeoprichter van Green Labs NL. Er zijn tal van initiatieven om gezamenlijk te komen tot een duurzame verandering in de gezondheidszorg, laboratoria kunnen niet meer achterblijven. Liza Rijvers, voorzitter AIOS-bestuur, beschrijft haar groeiende bewustwording en verbazing over waarom ze niet eerder bij dit onderwerp heeft stilgestaan.
Het viel me op dat er herhaaldelijk wordt gewezen op het aanpassen van de temperatuur van vriezers, van -80 naar -70 graden, als een voorbeeld van duurzaamheid. Misschien zijn er weinig andere voorbeelden in laboratoria die we kunnen benadrukken, of zijn we gewoon niet op de hoogte van elkaars inspanningen? Het inspiratieplatform waar Bob Schut over vertelt kan ons hierbij helpen. We kunnen morgen al starten met het zoeken naar én delen van duurzaamheidsinitiatieven op dit platform. Het hoeft niet groots en ingewikkeld te zijn, zoals alle geïnterviewden in dit themanummer benadrukken. Het is gewoon een kwestie van bewust worden en gaan doen.
Karin van den Hurk, hoofdredacteur Laboratoriumgeneeskunde