Navigeren door generaties

  • 1 min.
  • Voorwoord
Portret (kleur) Karin van den Hurk

Wat heeft de NVKC-congrescommissie een treffend thema gekozen voor het aankomende voorjaarscongres, dat ongetwijfeld uw interesse wekt om naar Papendal te komen: Generaties. In een wereld die constant aan verandering onderhevig is, blijft dit begrip niet beperkt tot verschillende leeftijdsgroepen in de samenleving, maar kun je ook denken aan doorontwikkeling van medicijnen en laboratoriumtesten, vooruitgang in diagnostische mogelijkheden en dynamiek op de werkvloer. In dit congresnummer vindt u interviews met vooraanstaande sprekers op het voorjaarscongres rondom dit thema.

Steven Meex en Karlien Coene vertellen met enthousiasme over het congresprogramma. Het strekt zich uit rondom verschillende aandachtsgebieden en patiëntenpopulaties. Ik vond het razend interessant om te lezen over het innovatieve gebruik van de geur van ontlasting van neonaten voor het vroegtijdig opsporen van darmproblematiek. Vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek werpt weer een ander licht op het begrip generaties. Keynote speaker PhD-student Hamilton Oh van Stanford University vertelt over zijn onderzoek naar orgaanspecifieke verouderingspatronen, waarbij gebruik is gemaakt van high-throughput proteomics. Deze technologische vooruitgang verbreedt niet alleen onze kennis in rap tempo, maar opent ook de deur naar gerichte interventies en behandelingen die zo uit een sciencefictionfilm lijken te komen. De toekomst belooft dus veel spannends!

Zoals wetenschap en laboratoriumzorg vooruitgaan, gaan ook de generaties hand in hand. Op de werkvloer komt de interactie tussen generaties vaak tot uiting in verschillende werkstijlen, communicatievoorkeuren en benaderingen van problemen. Van ervaren babyboomers tot technisch onderlegde millennials. Elke generatie brengt unieke perspectieven en vaardigheden met zich mee. Maar hoe kun je het beste halen uit deze dynamische werkomgeving? Tijdens het congres is ruimte om hiermee aan de slag te gaan. Ik kijk ernaar uit.

Dompel uzelf onder in de diverse wereld van generaties in de breedste zin van het woord. Veel inspiratie en leesplezier toegewenst!

Karin van den Hurk, hoofdredacteur Laboratoriumgeneeskunde