Een chat over massaspectrometrie in de klinische chemie

  • 7 min.
  • Beroepsuitoefening

Massaspectrometrie (MS) speelt een steeds grotere rol binnen de klinisch chemische diagnostiek. Maar hoe is het pad hiernaartoe geweest, waar staan we nu en wat heeft de toekomst in petto? De WG-KMS beantwoordt deze vragen in gesprek met ChatGPT (versie 3.5) over het verleden, heden en toekomst van de massaspectrometrie binnen de klinische chemie.

VERLEDEN: van fysische en organische chemie naar klinische chemie

Massaspectrometrie is een relatief nieuwe techniek in de klinische chemie. Wat kun je vertellen over het ontstaan van het gebruik van massaspectrometrie in de klinische chemie?

ChatGPT: Massaspectrometrie werd ontwikkeld in de jaren 50, toen het voornamelijk gebruikt werd in de fysische en organische chemie. In de jaren 70 en 80 begon de toepassing van massaspectrometrie in de klinische laboratoria te groeien. De introductie van nieuwe instrumenten en technieken, zoals de gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS) en de vloeistofchromatografie-massaspectrometrie (LC-MS), maakte het mogelijk om een breed scala aan stoffen in biologische monsters te analyseren. De eerste toepassing van klinische massaspectrometrie in Nederland vond plaats in de jaren 70, toen begonnen werd met het

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?