Vooruitkijken

  • 1 min.
  • Voorwoord
Portretfoto (kleur) Karin van den Hurk

Welkom bij het eerste nummer van Laboratoriumgeneeskunde in 2024! Ik schrijf dit voorwoord op de valreep van 2023. Het einde van een jaar is altijd een moment van reflectie over het afgelopen jaar. We hebben een mooi redactiejaar gehad; afscheid moeten nemen, maar ook nieuwe redactieleden verwelkomd én een eerste live meeting met dit fijne team. Met trots bespraken we ons lezersonderzoek en het rapportcijfer dat daaruit voortkwam: een ruime 8. De rubriek Diagnose uit het Laboratorium is favoriet onder onze lezers. In deze editie vindt u een indrukwekkende casus over een high-dose-hook-effect.

Het begin van een nieuw jaar is ook de tijd om vooruit te kijken. In dit nummer staan inspirerende verhalen van professionals die ontdekt hebben dat vooruitdenken de sleutel is tot succes. Hartwig Medical Foundation, een onafhankelijke, filantropische stichting, draagt door middel van whole genome sequencing bij aan de behandeling van kankerpatiënten. Alle data wordt verzameld in een databank. Zo dragen ze met de patiënt van vandaag bij aan de zorg voor de patiënt van morgen. Fleur Schaper vertelt in een interview hoe vooruitdenken haar in staat stelde bewust vorm te geven aan haar profileringstraject. In de rubriek Profielschets maken we kennis met Chérina Fleming, klinisch chemicus op Sint Maarten, die haar brede opleiding strategisch koos in anticipatie op haar droom om terug te keren naar het eiland waar ze geboren en getogen is.

In de ziekenhuizen van Amphia en Bravis zijn ze ook een kei in vooruitkijken. Terwijl ‘de juiste zorg op de juiste plek - thuis als het kan, in het ziekenhuis als het moet’ recentelijk in de schijnwerpers staat, begonnen ze al in 2011 met thuistransfusies in Breda. De eerste patiënt is onverminderd enthousiast, dat werd ik ook na het lezen van dit interview.

We hebben nog meer voor u in petto. De bestuurscolumn en tentamenvragen mogen niet ontbreken. Ook besteden we aandacht aan de relatie tussen het microbioom en de mentale gezondheid. In een interview met Iris Sommer, hoogleraar Psychiatrie en neuro-onderzoeker, wordt dieper ingegaan op de samenhang tussen een gezond microbioom en een gezond brein.

Waar kijkt u naar uit? Ideeën, best practices en casuïstiek kunt u blijven aanleveren bij de redactie. Dat dit magazine u ook dit jaar weer mag inspireren!

Karin van den Hurk, hoofdredacteur Laboratoriumgeneeskunde