‘Het risicobewustzijn op de werkvloer is enorm toegenomen’

  • 5 min.
  • Diagnostiek

Het missen van diagnostische uitslagen komt breed voor in zorginstellingen. Soms leidt dat tot (ernstige) schade bij de patiënt of wordt een behandeling niet tijdig ingezet. Het UMC Utrecht heeft daarom de afgelopen jaren het diagnostisch proces diepgaand onderzocht. Doel: het proces zodanig verbeteren dat het risico op het missen van diagnostische uitslagen wordt teruggebracht.

Foto (kleur) Maarten ten Berg en Iris van Haendel

Medische incidenten en calamiteiten door onjuiste medicatie of verkeerde chirurgische ingrepen, we weten dat ze voorkomen. Maar dat gemiste diagnostiek ook kan leiden tot calamiteiten, dat is minder bekend, vertelt Maarten ten Berg, laboratoriumspecialist Klinische Chemie in het UMC Utrecht.

Ten Berg is lid van de multidisciplinaire ziekenhuiswerkgroep Opvolging diagnostiek, met daarin ook artsen, die in het UMC Utrecht heeft gekeken hoe het opvolgen van diagnostische uitslagen vanuit laboratorium, radiologie en pathologie zo goed mogelijk geborgd kan worden. ‘Als je kijkt naar de cijfers van de Inspectie, dan zie je dat diagnosefouten de afgelopen vijf jaar de grootste categorie vormen bij medische calamiteiten. Het gaat hierbij om het stellen van een verkeerde diagnose, het te laat stellen van een diagnose of het volledig missen van een diagnose. Diagnosefouten komen vaker voor dan calamiteiten door verkeerde medicatie of chirurgische missers.’ 

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?