Postionpaper moet belang goede diagnostiek onder de aandacht brengen

  • 4 min.
  • Diagnostiek

Toen de NVKC zo’n zes jaar geleden lid werd van de Federatie Medisch Specialisten (FMS), was er binnen de federatie veel aandacht voor chirurgie, interne geneeskunde en andere vakgebieden, maar in veel mindere mate voor diagnostiek. De NVKC zocht hierop samenwerking met andere wetenschappelijke verenigingen op het gebied van diagnostiek. Gezamenlijk klommen ze in de pen. Het resultaat: positionpaper ‘Diagnostiek: koersbepalend’, onlangs gepresenteerd en te lezen op de site van de NVKC.

In de positionpaper staat kort samengevat – hij telt 32 pagina’s – de plek van diagnostiek in de zorgketen en het belang van juiste diagnostiek beschreven. De juiste inzet van diagnostiek op de juiste plaats en op het juiste moment kan immers bijdragen aan passende zorg. Het is ook de schakel tussen de lijnen in de zorg. Onder meer deze aspecten benadrukt de positionpaper.

Onwetendheid en onbekendheid

Dat de positie van diagnostiek lange tijd onderbelicht is gebleven binnen de FMS, komt waarschijnlijk door onwetendheid en onbekendheid, zo vermoedt voormalig voorzitter van de NVKC dr. Marc Elisen. Samen met zijn voorganger Claudia Pronk ging hij de kar trekken van een project dat meer aandacht moest genereren voor diagnostiek binnen de FMS. ‘Maar’, zo stelt hij nadrukkelijk, ‘dat deden wij niet alleen. We hebben meteen samenwerking gezocht met de ander

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?